V času izmenjave sem na spletu izsledila, da je nedaleč od nas Kraljevi hlev Cordobe (Royal stables of Cordoba).

Iz Cordobe izvira pasma konj, Andaluzijci. Za Andaluzijce je značilno, da imajo močnejšo postavo, so elegantni, kompaktnejši ter imajo gosto grivo in rep. Andaluzijci so konji, namenjeni dresurnemu jahanju. To me zelo zanima in tudi sama treniram jahanje, zato smo se s »cimrami« odločile, da si ogledamo tukajšnjo predstavo konj.

Po poznem kosilu smo se odpravile do hlevov, ki so zelo veliki in prostorni. Konje imajo nastanjene v boksih ali privezih. Hlevi so grajeni v zelo tipični španskem arhitekturnem slogu. Celoten hlev je grajen v kvadratu, v katerem je velik prazen prostor. Znotraj tega je zunanja maneža, v kateri se je odvijala predstava. Predstava je trajala malo več kot eno uro. Med njo so jahači na in ob konjih s plesalkami predstavili osnovo dresurnega jahanja, španskega plesa ter osnovne značilnosti andaluzijskih konj. Konji imajo zelo izrazit dolg eleganten korak, nosijo se zelo visoko in na daleč je prepoznavna njihova lepota.

V celotni predstavi sem zelo uživala, saj nikoli nisem mislila, da je možno združiti španski ples z jahanjem. A jim je prav to uspelo na izjemno zabaven, unikaten način. Po predstavi nam je še ostalo malo časa, ki sem ga izkoristila, da sem si hitro ogledala notranjo jahalnico in bokse polne konj. Videle smo tudi  strokovnjaka, ki je pred občinstvom očedil konja.

V predstavi so jahali štirje različni jahači, na različnih konjih. To se mi je zdelo pohvale vredno, saj prikaže dedikacijo in ure treninga in posvečanja vsakemu konju, da na koncu lahko gledalci uživamo v dobri predstavi. Celotno predstavo je spremljala tudi tradicionalna španska glasba, ki je po mojem mnenju vse še bolj popestrila.

V mojem času v Cordobi imam še definitivno namen bolj raziskati pasmo konj, si ogledati hleve in v Slovenijo odnesti čim več znanja koristnega za moj hobi. Izkušnja mi je v celoti bila zelo všeč in bi jo definitivno priporočala vsakemu navdušencu jahanja, živali in španske kulture.