Odhod – sreda, 25. 4. 2018

Končno je prišel tako dolgo pričakovani dan odhoda na Irsko. Že septembra smo se prijavili na izlet, nato pa odštevali mesece, tedne in na koncu dneve do odhoda. Verjamem, da smo vsi komaj čakali, da se ob 23.45 zberemo pred šolo, zato seveda nihče ni zamujal, kot je to običajno pri pouku. Z avtobusom smo krenili na pot proti Bratislavi, po poti še počakali na očeta, ki je pripeljal eni od dijakinj pozabljeno osebno izkaznico, nato pa 4 ure malo dremuckali, malo klepetali do prihoda na letališče.

Prvi dan – četrtek, 26. 4. 2018

Ko smo zjutraj okrog pol devetih po irskem času pristali v Dublinu, nas je kljub pričakovanemu dežju pozdravilo sonce. Da smo na Irskem, smo občutili že ob izhodu z letališča, ko nas je prepihal mrzli irski veter, tako da smo z veseljem pohiteli na avtobus, ki nas je že čakal na letališču. Prijazen ostarel irski šofer je sedel za volanom na desni strani avtobusa in šele tedaj smo se zavedeli, da se odslej vozimo po cestah na levi strani – pravo doživetje!

Najprej smo se  odpravili na ogled starega keltskega pokopališča Monasterboice in keltskih križev, ki so mešanica krščanstva (križ) in keltske kulture (krog okrog križa). Na križih so vklesane podobe iz krščanske mitologije.

Po kratkem ogledu smo se odpravili na Causey Farm. Tukaj smo preživeli večino dneva in zelo uživali. Razkazali so nam celotno kmetijo, nas naučili peči irski kruh – soda bread, plesati jig, igrati irski boben bodhrán. Razkazali so nam bog lands, po slovensko šotišče, ki je vir kurjave, pred elektriko pa je imel vlogo hladilnika. Ob koncu našega obiska smo vsi skupaj še malo peli, plesali in primerjali kulture. Ko je bil čas za odhod, so nam zaigrali irsko himno, ki se sliši vsakič po koncu zabave.

Drugi dan – petek, 27. 4. 2018

Drugi dan je sledil ogled glavnega mesta Dublin. Iz avtobusa smo videli most v obliki harfe, izstopili pa smo, da smo si lahko ogledali spomenik, posvečen revnim Ircem, ki so se morali izseljevati večinoma v Ameriko, saj jim je edini vir hrane, krompir, uničila krompirjeva mrzlica.

Kasneje smo se odpravili v Phoenix Park, kjer smo si ogledali velik bel križ, ki je bil postavljen v spomin na obisk papeža Janeza Pavla II. Vodnik Robert nam je vsem kupil sladoled in kljub mrzlemu in deževnemu vremenu smo ga z veseljem polizali.

Najbolj smo se veselili obiska pivovarne Guinness, kjer smo videli celoten postopek proizvodnje piva. Prikazali so nam tudi razvoj pivovarne skozi zgodovino. Po ogledu pivovarne smo lahko prosto raziskovali Dublin in imeli čas za kosilo ter nakup spominkov. Nekateri so obiskali pivnice v okrožju Temple Bara in doživeli pravo irsko vzdušje ob glasbi in plesu.

Ko smo se spet zbrali, smo si ogledali spomenik dekletu Molly Malone, prodajalki rib in školjk, ki jo opevajo v znani irski pesmi z istim naslovom. Malo dalje je Trinity College, kjer smo lahko videli Book of Kells in mnoge druge stare knjige, ki jih hranijo v veliki knjižnici. Hranijo tudi prvo harfo, ki je simbol Irske. To je bila naša zadnja postaja pred odhodom v hotel.

Tretji dan – sobota, 28. 4. 2018

Po zajtrku v hotelu smo se odpravili na zahodno stran Irske do Galwayja.

Vso pot so nas spremljali čudovito sonce in puhasti oblački na modrem nebu. Narava je bila res čudovita – vsi odtenki zelene, rjavi žametni hribčki, modri potočki in jezera, vodnik Robert pa nam je s čudovito irsko glasbo pričaral še nepozabno doživetje ob vožnji skozi nacionalni park Connemara.

Po poti smo videli del West Porta, ki ima majhne in barvne hiške na ulicah, videli smo kip sv. Patrika. Irci svetega Patrika zelo cenijo, čeprav je bil Škot, in ko se je vrnil domov, je slišal, kako ga Irci kličejo nazaj. Videli smo tudi goro sv. Patrika – z 900 metri nadmorske višine najvišjo vzpetino Irske, na katero bi se naj vsak Irec povzpel vsaj enkrat v  življenju.

Prvi postanek je bil v zalivu Kilkenny, kjer smo posneli več lepih fotografij in kupili veliko spominkov. Kasneje smo se ustavili tudi pri romantičnem dvorcu Kylemore Abbey. Ta grad je za svojo ženo zgradil njen mož, kljub temu da nista imela veliko denarja. Kasneje ga je zaplenila banka, dandanes pa je internat za dekleta.

Ko smo prispeli v Galway, smo imeli možnost sami doživeti utrip enega najlepših mest na zahodni obali. Na vsakem koraku so bile trgovinice s spominki in trgovine z oblačili, čevlji in knjigami. Proti večeru smo se odpeljali še proti  klifom. Po ogledu filmčka, s katerim so nam prikazali lepoto klifov iz ptičje perspektive, smo imeli čas, da zares doživimo lepoto razgleda na Cliffs of Moher, več kot 200 metrov globoko v morje padajočih klifov, ki so bili obsijani z zahajajočim soncem.

Četrti dan – nedelja, 29. 4. 2018

Zjutraj smo se odpravili na pot proti Bunratty Castle, najbolje obnovljenemu in opremljenemu gradu na Irskem. To je normanska  utrdba iz leta 1250, ki hrani artefakte celo iz 16. stoletja in je bila namenjena obrambi. Gradnja stopnišč in hodnikov je bila dobro premišljena, da izboljša obrambo in oslabi napad.

Raziskali smo tudi Bunratty Folk Park, muzej na prostem, ki obdaja to utrdbo. Pred odhodom v hotel smo videli tudi mestece Adare, kjer so bile ljubke hiške, krite s slamo. Tam smo kupili še zadnje spominke.

Peti dan – ponedeljek 30. 4. 2018 – odhod domov

Po zajtrku je sledil odhod domov. Žalostni, ker odhajamo, a polni lepih vtisov, smo se poslovili od prelepe Irske ter prijaznih in nasmejanih Ircev z željo, da se še kdaj vrnemo v to prelepo zeleno deželo.

Zapisala:

Ester Šumandl Majhenič, 3.bGO

Uredile in dodale fotografije:

Mojca Božnik in Jolanda Obronek

Video ekskurzija na Irsko.