Srednja šola za oblikovanje Maribor – Šola ambasadorka Evropskega parlamenta

Projekt Šola ambasadorka Evropskega parlamenta na šoli poteka od leta 2022/2023.  Projekt na šoli poteka kot krožek kar pomeni, da se dobivamo enkrat na teden. Dijaki skozi vso leto spoznavajo različne evropske vsebine, na različne načine. V projektu, ki ga na kratko imenujemo EPAS, dijaki usvajajo vsebine predvsem na način, da teorijo povezujejo s stroko. V praksi to pomeni, da program, ki ga obiskujejo povezujejo s krožkom na način, da vsebine, ki jih obravnavamo prikažejo skozi izdelke npr.: medijski tehniki pripravljajo prispevke in fotografije, grafični oblikovalci pripravljajo plakate, letake …, modni oblikovalci ustvarjajo kreacije, oblikovalci uporabnih predmetov izdelujejo izdelke iz različnih materialov, frizerji in frizerski tehniki pa ustvarjajo frizure in ličijo ob različnih priložnostih.

Dijaki si vsako leto razdelijo aktivnosti: priprava aktualnih novic in dogajanj v Evropski uniji ter po svetu, objava le-teh vsebin na družbenih omrežjih, objave na spletni strani šole, posodobitve objav na uradnem zavihku EPAS na spletni strani, priprava prispevkov in z njimi ozaveščanje dijakov ter zaposlenih na šoli, priprava letakov in plakatov o volitvah …

Skupaj pa dijaki pripravijo okroglo mizo z evropskim poslancem ali poslanko ter seveda najpomembnejšo nalogo načrtovanje in priprava Dneva Evrope.