FRIZER/FRIZERKA – SPI

Frizer/frizerka – opis poklica

Frizerski poklic postaja v zadnjih letih vse bolj cenjen, zanimiv je za ljudi, ki si želijo ustvarjalnega in dinamičnega poklica. Sodobni frizer/frizerka mora biti vsestransko razgledan/-a, spremljati mora tehnološki razvoj in predvsem modne smernice, umetnostne smernice in razvoj mode kot umetnosti nasploh. Poznati mora načela poslovnega komuniciranja, predvsem pa mora imeti prefinjen občutek za duh časa.

Poleg dela v frizerskem salonu, ki zagotavlja obilo kreativnega izražanja in poslovnih izzivov, se lahko poklic frizerja/frizerke, v kombinaciji z ličenjem, opravlja na televiziji ali v gledališčih, opernih hišah, ponuja možnosti dela na velikih potniških ladjah, frizer lahko deli svoje znanje v priznanih frizerskih hišah ali podjetjih, ki tržijo frizerske materiale kot demonstrator, kot ustvarjalni sodelavec lahko sodeluje pri modnih revijah ali fotografskih snemanjih, pri modnih časopisih, skratka povsod tam, kjer se dogajata moda in ustvarjalnost.

Dijak se dodatno izpopolnjuje še pri izbirnih vsebinah, v projektnih  tednih, na natečajih in tekmovanjih ter na strokovnih ekskurzijah.

Priporočeni pripomočki za bolj uspešno delo doma v času izobraževanja v programu frizer/frizerka:

Frizerski kovček s potrebno opremo po navodilih učiteljev prakse (obvezno), računalnik.

Programsko orodje: Microsoft 365, MHD (obvezen letni nakup šolske licence)

Kakšno je delo frizerja/frizerke?

Predvsem mora frizer osvojiti strokovno znanje, ki zahteva natančnost, kreativnost in željo po spremljanju trendov ter učenju novih tehnik vedno znova in znova. Frizer se že od nekdaj neumorno spogleduje z modo, vedno bolj pa se njegove niti prepletajo tudi z znanjem manikire in vizašizma. Razvijanje primernega odnosa do stranke pa je eno izmed najzahtevnejših vzporednih veščin.

Frizer deluje samostojno, mnogokrat pa se lahko znajde kot del tima, še posebej kjer gre za dogodke. S svojimi kreacijami estetsko dopolni celotno podobo osebe.

Ker je njegov izdelek skorajda vedno unikat podobe nekoga, dodatna računalniška znanja, znanja iz fotografiranja in podjetništva niso odveč.

Zakaj je program frizer tako privlačen?

Ker je kreativen, ker je to delo z ljudmi in za ljudi, ker prinaša zadovoljstvo frizerju in strankam, ker nudi možnosti in slavo.

Predmetnik

Frizer-predmetnik

Kje se lahko frizer/frizerka zaposli?

  • V frizerskih salonih;
  • v televizijskih hišah;
  • v kulturno – umetniških ustanovah (gledališča …);
  • v podjetjih za video produkcijo (maska, frizura, posebni efekti …).

Vpisni pogojiuspešno končana osnovna šola ali programi nižjega poklicnega izobraževanja.

Čas izobraževanja: 3 leta

Pridobljena stopnja izobrazbe: IV. stopnja / EOK raven 3

Zaključek izobraževanja: ZAKLJUČNI IZPIT

Možnost  nadaljnjega izobraževanja po zaključnem izpitu:

  • vpis v poklicno-tehniško izobraževanje (PTI), program frizerski tehnik;
  • vpis v PTI programe z opravljenimi diferencialnimi izpiti.

Psihofizične sposobnosti

Dobre telesne spretnosti. Opravlja se pretežno stoje, s pripogibanjem, obračanjem in poseganjem. Poleg ostrega vida ima frizer visoko razvite spretnosti rok in prstov. Zelo dobro razlikuje barve in odtenke. Biti mora iznajdljiv, samostojen in imeti smisel za organizacijo dela. Vešč je komuniciranja s strankami. Delo ni primerno za osebe s težavami hrbtenice ter z alergijami na kemikalije in barve.

Interesi

Zelo takten pri delu z ljudmi in spreten pri opravljanju frizerske storitve. Biti mora komunikativen in imeti smisel za lepoto in tudi za umetnost. Predanost delu in nenehno izpopolnjevanje, izobraževanje in uveljavljanje novih spoznanj v praksi je pot k uspešnosti v poklicu.

Delo pri delodajalcu

Frizer dela v zaprtem prostoru v normalnih delovnih razmerah. Zaradi umivanja, striženja, lakiranja in barvanja se ni mogoče izogniti umazaniji od delcev las in dlak in kemikalij. Frizer dela individualno ob stalni navzočnosti drugih ljudi oziroma strank. Delo je eno- ali dvo-izmensko, lahko tudi v deljenem delovnem času.