‘Shifting Baselines’ (slo. ustaljeni vzorci in zdrs zaznave) na splošno opisuje “prestavljanje referenčnih točk” spomina v družbenem kontekstu ter pod drobnogled vzame fenomen spreminjajočega se dojemanja teh točk/vrednot, vzporedno pa spremlja tudi spremembe v okolju. Kot argumentira nemški socialni psiholog Harald Welzer, je v obličju „normalnosti“ in „vsakdanjosti“ težko prepoznavati temeljite družbene spremembe sedanjosti in jih videti kot zgodovinske. Eden izmed razlogov je med drugimi ta, da so spremembe, ki jih čutimo, povezane le z enim delom doživete realnosti. Kronično podcenjujemo, kako zelo vsakodnevne rutine, na katere smo navajeni ter so povezane z institucijami, mediji in oskrbo, pripomorejo k temu, da verjamemo v to, da se pravzaprav ne dogaja nič drugega: vozijo avtobusi, letijo letala, avtomobili pred prazniki stojijo v zastojih, lokali so okrašeni z božično dekoracijo …

Vse to potrjuje, da je naše vsakodnevno življenje normalno, in varuje naše globoko prepričanje, da je vse po starem.

V času Borštnikovega srečanja 2019 je društvo Nagib izvedlo večletni mednarodni projekt Shifting Baselines. Skupaj z ustanovo Goethe-Institut Ljubljana so razpisali natečaj za oblikovanje vizualne podobe s to temo.

Na natečaju je zmagala naša šola z izdelki osemnajstih dijakov modula grafično oblikovanje (od 1. do 4. letnika).

TINA BARTA, GABRIJELA AHEJ, KAJA HANŽEKOVIČ, EVA BOŽIČ, VIDA KONEC, MIHAEL KREVH, NUŠA COLJA, LAURA CAF, NELI KARMBERGER, MICHELLE LUBEJ, EVELIN KRAJNC, TEA RITLOP, EVA ZALA MAJCENOVIČ, LUCIJA ZEMLJIČ, NINA ERBUS, SARAH ANA MOLINARI, DENISA HRASTNIK in ANA MUHIČ so dijaki, ki so vizualizirali ‘Shifting Baselines’.

Mentorica je bila Marija Toure.

V oktobru 2019 so bili izdelki dijakov razstavljeni v Lutkovnem gledališču Maribor.

Ob zaključku projekta smo oblikovali publikacijo, v kateri so zbrani strokovni prispevki mednarodnih strokovnjakov z različnih področij in likovna dela dijakov Srednje šole za oblikovanje Maribor.