28.5.2022 

Portugalska – velika pričakovanja, vznemirjenje … končno. V popoldanskih urah smo se s kombiji odpeljali do Budimpešte in nato z letalom do Porta. Začela se je 3-tedenska avantura v okviru projekta mobilnosti, ki nam bo omogočila opravljanje praktičnega usposabljanja pri delodajalcu v tujini. Za nekatere je bil to prvi polet z letalom, za druge pa samo ponovitev vaje. 

29.5.2022 

Bom Dia Braga! (Dobro jutro Braga) 

Prvo (zgodnje) jutro, občutek utrujenosti, nova lokacija, nasmejani dijaki, malo spanja. 

Nakup osnovnih živil, kuhanje prvega obroka. Ugotovili smo, da imajo Portugalci izjemno dobre slaščice, še posebej rogljičke in seveda portugalsko specialiteto Pastéis de Nata, ki je preprosto božanska. 

Ujeli smo zadnji dan znanega rimskega festivala v Bragi. Ulice so bile polne barvnega okrasja in stojnic z različnimi obrtniškimi izdelki, nakitom in tradicionalnimi jedmi. Vrstili so se nastopi, ki so vključevali glasbene in plesne točke v rimskem stilu. Obiskovalci so nosili kronice z rožami, ki smo si jih seveda kupile za spomin. Sproščeni Portugalci so plesali sredi ulic, pogovor je zaznamovala njihova prijaznost in trud po sporazumevanju v angleščini.  

30.5.2022 

Zjutraj smo si ogledali znamenitosti Brage. Obiskali smo baziliko Samiero, ki  omogoča pogled na celotno mesto. Sprehodili smo se do najznamenitejše točke v območju Brage, kompleksa Bon Jesus do Monte (Dobri Jezus z Gore). Vzdušje nam je poskušal pokvariti dež – ni mu uspelo. 

Po krajšem odmoru smo obiskali vrt Santa Barbare, ki je zelena oaza v sredini mesta, vedno polna različnih vrst rož. Obdajal je palačo nadškofa, v kateri je danes knjižnica. Pot nas je vodila do najstarejše cerkve na Portugalskem, glavnega trga in  ulic Brage. 

Dan smo zaključili s počitkom v apartmajih.