Po lanski ekskurziji na Kras smo se dijaki SŠOM letos odpravili na večdnevno strokovno ekskurzijo v Trst. V četrtek, 9. maja, smo se okrog poldneva z vlakom odpeljali v Trst. Po prihodu v Trst smo se namestili v hostlu ControVento. Ker se je dan prevešal v večer, smo se na kratko sprehodili po mestnem središču, preostanek večera pa namenili večerji, druženju in prostemu času.

 

V petek, 10. maja, smo pričeli z raziskovanjem Trsta. Dan smo posvetili samo slovenskemu Trstu. Najprej smo obiskali Licej Franceta Prešerna, šolo s slovenskim učnim jezikom. Na zanimiv način so nam predstavili Trst ter šolanje in življenje Slovencev v zamejstvu. Dijaki z liceja so posebej za naše dijake izvedli še zanimivo delavnico. Nato smo se podali v Narodni dom, kjer smo si ogledali multimedijsko razstavo Stik, ki prikazuje zgodovino in delovanje Slovencev v Trstu in Italiji. Čez cesto smo obiskali še Tržaško knjižno središče, slovensko knjigarno v središču Trsta. Medtem se nam je pridružil vodič, ki nas je popeljal po mestu in nam predstavil zgodovino mesta, njegove znamenitosti in posebnosti; še posebej tiste, ki so povezane s Slovenci.

Po kosilu in počitku smo se odpeljali do obeliska na Opčinah, od koder je čudovit pogled na Trst. Sprehodili smo se do vasice Kontovel, tipične slovenske vasi na Krasu. Ponovno smo uživali v pogledu na Trst in celoten tržaški zaliv. Po vrnitvi v mesto sta sledili večerja in druženje.

 

Tretji dan, sobota, je bila namenjena umetnosti in kulturi. V palači Revoltela smo si najprej ogledali razstavo enega največjih in najbolj znanih slikarjev Vincenta van Gogha. Razstava gosti okrog 50 originalnih van Goghovih slik. Postregli so nam tudi z obilico podatkov o življenju in delu tega velikega slikarja. Samo v Rimu si jo je ogledalo 600.000 ljudi. Ogledali smo si še razstavo italijanskega slikarja Antonija Ligabuja, enega največjih italijanskih slikarjev 20. stoletja. V palači so bile tudi druge umetniške razstave. Ogledali smo si lahko tudi zgodovino premožne tržaške družine Revoltela, v katere lasti je bila nekoč palača.

Popoldne smo si v prostorih nekdanje ribarnice ogledali fotografsko razstavo svetovno znanega brazilskega fotografa Sebastiãoa Salgada. Razstava je posvečena Amazoniji. Večletni projekt je predstavljen z 200 slikami in 2 projekcijama ter podprt z glasbeno spremljavo, tudi z originalnimi zvočnimi posnetki iz Amazonije. Poseben del razstave je namenjen staroselskim skupnostim in njihovemu glasu. Tudi ogled tudi te razstave je bil presežek v vseh ozirih.

Čez dan je bilo ponovno dovolj časa za druženje, kavo, pizzo ali sladoled ipd.

 

Nedelja, četrti dan, je pomenila slovo od Trsta. Ker smo imeli vlak šele okrog 13.00, smo dopoldne izkoristili za obisk še dveh muzejev. Najprej smo obiskali majhen, vendar nadvse zanimiv Muzej orientalske umetnosti, kjer smo videli kitajsko svilo, porcelan, japonske samurajske meče, grafike in še vrsto zanimivosti z Daljnega vzhoda.

Sledil je še sprehod do Mestnega muzeja Sartorio. Posebno zanimivost tega muzeja predstavlja »skrit zaklad«; to so primeri beneške umetnosti s slovenske obale iz časa med 14. in 18. stoletjem. Te umetnine si Slovenija že leta prizadeva vrniti tja, od koder so bile leta 1940 »shranjene na varno« oz. odtujene. V muzejskih sobanah občudujemo in odkrivamo življenje premožne družine Sartorio, v katere lasti je bila nekoč palača. V nekaterih sobanah danes gostijo stalne ali začasne slikarske razstave. Sledila sta še odhod na železniško postajo in slovo od Trsta.