19. dan: 11. 6. 2025
Med prakso v čudovitem mestu Side vsak dan pridobivamo veliko novih izkušenj. Spoznavamo turško delovno kulturo, se učimo in se postopoma vključujemo v lokalno delovno okolje. Kljub pridnemu delu pa vedno najdemo čas tudi za raziskovanje in zabavo.
Zadnja skupina je danes uživala v jahanju konj, drugi so se še sončili na plaži, tretji pa raziskovali mestno središče in iskali spominke za domače. Obiskali smo turško tržnico, občudovali arhitekturo in poskusili različne lokalne specialitete.
Najbolj so nas osvojile sveže pripravljene gözleme – turške palačinke, polnjene s sirom, špinačo ali mletim mesom. Sladke baklave z medom in oreščki so se nam stopile v ustih, prav tako so nas očarali pisani lokumi v vseh mogočih okusih, od vrtnih rož do svežega sadja. Posebej nas je presenetil şekerpare, sladek kolaček, namočen v sladkem sirupu, in simit, svež kruh v obliki obroča, posut s sezamom, ki ga prodajajo na vsakem vogalu. Za pravo turško izkušnjo pa nismo mogli spregledati çiğ köfte, začinjenih kroglic iz mletega mesa ali bulgurja, ki jih je treba poskusiti vsaj enkrat.
Vsak grižljaj je bil popestritev našega kulinaričnega spoznavanja Turčije, vsak okus pa nas je približal lokalni kulturi. Še danes nas spremlja vonj po turški kavi in sladkih užitlih, ki nam bo ostal v spominih še dolgo po vrnitvi domov.
Tina Rek Kotnik