Romanje po madžarski prestolnici

Na Srednji šoli za oblikovanje ob rednem izobraževanju dijakom ponujamo veliko možnosti udejstvovanja v različnih interesnih dejavnostih oz. krožkih, dijaki se udeležujejo različnih tekmovanj in festivalov. Vidnejše in opaznejše dosežke dijakov nagradimo, ker se nam zdi pomembno, da so aktivni tudi izven pouka, da ob učenju pokažejo zanimanje še za katera druga področja.

Zdaj je že nekajletna tradicija, da posebej aktivne in uspešne dijake, ki se izkažejo v več dejavnostih, ki sodelujejo na različnih tekmovanjih, popeljemo na nagradni izlet. Tokrat je bila izbrana Budimpešta. Z lahkoto smo napolnili avtobus in se v hladnem ter oblačnem novembrskem jutru, in sicer 19. 11. 2022, podali na pot.

V Budimpešti smo naleteli na množice turistov, ki smo jih srečevali ob vseh znamenitostih, pohajkovali smo ob mogočnih stavbah, prisluhnili besedam vodičke, uživali čare mestnega vrveža. Po vodenem ogledu najpomembnejših točk mesta je bilo nekaj časa namenjenega še samostojnemu raziskovanju, česar so se dijaki najbolj veselili. Doživeli smo prvi predpraznični utrip mesta, ko je nastopil mrak, so se prižigale premnoge luči.

Saša iz 2. bMT je tako strnila svoje vtise o izletu: »V Budimpešti smo si lahko ogledali veliko arhitekturno in umetnostno zanimivih stavb, doživeli ritem življenja v predbožičnem vzdušju veličastnega mesta in kulturno raznolikost prebivalstva. Bili smo v dobri družbi z enkratnim vzdušjem ter skupaj ustvarjali nepozabne spomine.«

Tudi Zala iz 2. bMT je bila zadovoljna po obisku Budimpešte: »Po sobotnem izletu v Budimpešto so mi v spominu najbolj ostali utrinki iz mesta, kjer smo videli te znane božične lučke, okrašene trge in tržnice pred osrednjo baziliko. Najbolj se spominjam tudi Trga junakov in v bližini kip anonymous. V središlu mesta smo se sprehodili mimo različnih trgovin, najzanimivejša se mi je zdela “duck shop”- trgovina je bila napolnjena z raznimi gumijastimi račkami z različnimi motivi.«

Foto: Sara Bedrač, 2.aMT