•  Projekt Erasmus+ A STAR IS BORN – empowering creative arts talents through competitions and with online tools
    (ID 2021-1-CZ01-KA220-VET-000028063)

Namen projekta je, da se na mednarodnih srečanjih združijo dijaki, ki potem v mednarodno mešanem timu skupaj ustvarijo kreacijo za tekmovanje. Timi so predhodno izbrani, dijaki se morajo povezati na daljavo že pred srečanjem in skupaj podati odločitev glede na predloge za kreacijo, ki jo bodo v živo izdelali na srečanju v posameznih državah. Vsaka država določi svojo temo tekmovanja. Vsako srečanje zajema 2 dni priprav in prenosa znanj ter veščin, nato pa sledi tekmovanje med timi. 

V sodelovanju s projektnimi partnerji bomo izdelali priročnik z didaktičnimi pristopi za usvajanje veščin, ki so potrebna za tekmovanje v frizerstvu; virtualna in tiskana gradiva.

Glavni cilji projekta so:

  • spodbuditi kreativnost med mladimi;
  • naučiti mlade frizerje veščin, ki so potrebne za tekmovanja;
  • nadgraditi digitalne veščine pri vseh udeležencih projekta;
  • prenos dobrih praks in izmenjava znanj za učitelje;
  • nadgraditi

“Izvedba tega projekta je so-financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.”

Več: https://www.spsch.cz/en/international-cooperation/a-star-is-born-erasmus-ka220/

Projektni partnerji:

Stredni prumyslova skola chemicka Pardubice, Češka

PIKC Rigas Stila un modes tehnikums, Litva

Vilniaus paslaugu verslo profesinio mokymo centras, Latvija

Srednja šola za oblikovanje Maribor, Slovenija

BurzaŠkol.Online     RSMPV  Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centras

Trajanje projekta: 1. 11. 2021 – 31. 10. 2023

SODELUJOČI V PROJEKTU na SŠOM

V projektno skupino so vključeni: Hanija Bujas, Andreja Meško, Monika Dokl in dijaki

IZMENJAVA V LATVIJI

Od 20. do 26. novembra smo se učiteljice in dijakinje programov frizerski tehnik in tehnik oblikovanja – modni oblikovalec udeležile izmenjave v sklopu Erasmus+ projekta »A Star is Born«, ki je potekala v Rigi, Latvija.

Dijakinje Amadea, Lana, Maruša in Zala so v mešanih mednarodnih skupinah tekmovale v oblikovanju celotne podobe modela (izdelava pričeske, izdelava oblačil, ličenje) na temo trajnostnega razvoja – drugo življenje mode.

1. skupina (Slovenija in Latvija) je svoj model uredila v damo v slogu rokoko. Pričeska je bila bogata in je spominjala na lasulje, ki so jih takrat nosili. Polt je bila popolnoma prekrita z belimi ličili, lica in ustnice pa so bile močno poudarjene v rdeče in roza barvi. Obleka je bila narejena iz rabljenih srajc, ki so se lahko po dogodku znova uporabile.

2. skupina (Latvija in Češka) je prikazala onesnaženo morsko bitje. To so dosegli z različnimi modrimi odtenki oblačil (rabljene srajce, kravate in nogavice) ter dodatki iz plastike in pločevine, ki jih pogosto najdemo v onesnaženih oceanih.

3. skupina (Češka in Litva) je navdih našla v nordijski boginji Freji. Pokazali so, da ni treba zmeraj slediti modi in da lahko nogavice ali legice oblikujemo v majice ali obratno, ali pa iz šala in rut naredimo nogavice in dodatke.

4. skupina (Litva in Slovenija) je trajnostni razvoj povezala z naravo in svoj model uredila v mater naravo. Uporabili so naravne materiale in rabljene srajce v rumeno-zelenih tonih.

V prostem času smo si ogledali mestno jedro in poskusili čim več za nas nove hrane. Tako kot velja za vsako izmenjavo, smo se tudi tokrat vrnili z novimi izkušnjami in spomini, ki nam bodo ostali za zmeraj.