Od 20. do 26. novembra smo se učiteljice in dijakinje programov frizerski tehnik in tehnik oblikovanja – modni oblikovalec udeležile izmenjave v sklopu Erasmus+ projekta »A Star is Born«, ki je potekala v Rigi, Latvija.

Dijakinje Amadea, Lana, Maruša in Zala so v mešanih mednarodnih skupinah tekmovale v oblikovanju celotne podobe modela (izdelava pričeske, izdelava oblačil, ličenje) na temo trajnostnega razvoja – drugo življenje mode.

1. skupina (Slovenija in Latvija) je svoj model uredila v damo v slogu rokoko. Pričeska je bila bogata in je spominjala na lasulje, ki so jih takrat nosili. Polt je bila popolnoma prekrita z belimi ličili, lica in ustnice pa so bile močno poudarjene v rdeče in roza barvi. Obleka je bila narejena iz rabljenih srajc, ki so se lahko po dogodku znova uporabile.

2. skupina (Latvija in Češka) je prikazala onesnaženo morsko bitje. To so dosegli z različnimi modrimi odtenki oblačil (rabljene srajce, kravate in nogavice) ter dodatki iz plastike in pločevine, ki jih pogosto najdemo v onesnaženih oceanih.

3. skupina (Češka in Litva) je navdih našla v nordijski boginji Freji. Pokazali so, da ni treba zmeraj slediti modi in da lahko nogavice ali legice oblikujemo v majice ali obratno, ali pa iz šala in rut naredimo nogavice in dodatke.

4. skupina (Litva in Slovenija) je trajnostni razvoj povezala z naravo in svoj model uredila v mater naravo. Uporabili so naravne materiale in rabljene srajce v rumeno-zelenih tonih.

V prostem času smo si ogledali mestno jedro in poskusili čim več za nas nove hrane. Tako kot velja za vsako izmenjavo, smo se tudi tokrat vrnili z novimi izkušnjami in spomini, ki nam bodo ostali za zmeraj.