V ponedeljek, 15. 5. 2023, smo na Srednji šoli za oblikovanje Maribor pripravili prireditev ob dnevu Evrope pod sloganom Evropske unije »Združena v raznolikosti«, kar je bila tudi rdeča nit dogodka. Za to smo se odločili ravno zato, ker smo si med seboj tako zelo raznoliki, pa vendarle sobivamo skupaj na šoli. Gostili smo evropskega poslanca gospoda Matjaža Nemca.

Ob pestrem programu glasbenih in plesnih točk je bil osrednji del proslave namenjen intervjuju z gospodom Nemcem. Evropski poslanec je spregovoril o različnih temah; med drugim o Evropski uniji, o funkciji, ki jo opravlja kot poslanec, o kriznih situacij v svetu, o funkciji Slovenije v Evropski uniji … vseskozi pa opominjal, kakšno srečo in prednost imamo, da smo Slovenci. Spregovoril je tudi o svojih začetkih v politiki, o tem, kakšna je danes njegova osrednja vloga v evropskem parlamentu, zakaj je pomembna demokracija, zakaj je pomembno biti aktiven državljan …

Polna dvorana dijakov ga je vseskozi zbrano poslušala. Nazadnje jih je nagovoril še z neverjetnem občutkom in razumevanjem, kako je biti srednješolec, kar se je dijakov najbolj dotaknilo, saj jim je preprosto povedal, kako so ga najbolj oblikovali ravno »padci«, in zaključil z mislijo: »Zgodilo se mi je življenje«. Poudaril je, da z močno voljo, trudom in vztrajnostjo lahko dosežeš svoje sanje. Sledila sta še fotografiranje in pogostitev, ki je bila prav tako evropsko obarvana – tipične sladkosti vsake evropske države.