Obisk evropskega poslanca Matjaža Nemca

Danes, v torek, 26. marca 2024, nas je na Srednji šoli za oblikovanje Maribor s svojim obiskom počastil evropski poslanec Matjaž Nemec. Gostili smo ga že kar drugo leto zapored in vsakič nas je naučil nečesa novega. Preden smo začeli s pogovorom, je dijakinja Daša Jager na flavto zaigrala evropsko himno Odo radosti. V nadaljevanju je bil prikazan video, v katerem so dijaki Dion, Matic in Samo  predstavili življenjsko in poklicno pot Matjaža Nemca. Sledil je pogovor, gost nas je je s svojimi odgovori, s sproščenostjo in z odprtostjo nadvse navdušil. Gospod Nemec je povedal, da ga je parlament zanimal že kot otroka, a so se mu sanje rahlo podrle, ko je v srednji šoli poslušal profesorje, ki v njega niso verjeli, kot mladostnik pa je hotel postati nogometaš, a ga je življenje poneslo v politične vode. Ko smo ga vprašali, kaj njemu pomeni aktivno državljanstvo, je pojasnil, da to ne pomeni samo, da poznaš vse v politiki, vladi in ostalih organih, temveč da pomagaš državi tudi na drugačen način. Aktivno državljanstvo pokažeš tudi s tem, da odkriješ svoj talent, ga s trudom ter z delom izboljšaš in izkoristiš za splošno dobrobit.

Vprašali smo ga, kako sprejema dejstvo, da imamo žensko predsednico, dejal je, da je ponosen ne samo na to, da imamo predsednico, temveč tudi zato, ker je v Sloveniji enakopravnost med spoloma večja kot v mnogih drugih državah. Povedal je tudi, da je zrastel pod vplivom uspešne in močne ženske, ki ji je kot najstnik velikokrat »popestril« življenje, a je zanjo izjemno hvaležen.

Ko smo se v pogovoru dotaknili bivšega predsednika Boruta Pahorja, je dejal, da je čas, ko je bil njegov osebni tajnik, nepozaben. Naučil se je izjemne stvari, ki mu bodo vedno pomagale. Povedal je, da politike nihče ne bo nikoli popolnoma poznal, in da se je ne da kar tako naučiti, moraš jo namreč živeti.

Pomembno se mu zdi, da mlade generacija vsaj približno sledijo aktualnim temam, in če imajo to možnost, volijo za svojo, svetlejšo in boljšo prihodnost.

Daša Jager, Ališa Marie Maček