Dan Evrope na SŠOM

V okviru programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta so dijaki na Srednji šoli za oblikovanje Maribor organizirali tridnevno aktivacijo kot obeleženje dneva Evrope, ki spodbuja mlade, da so aktivni državljani in so bolj politično aktivni na prihajajočih evropskih volitvah.

Prvi dan je potekala mladinska delavnica na tematiko o Evropski uniji, nato je sledila predstavitev del in izdelkov dijakov v okviru programa EPAS ter promocija in pomembnost prihajajočih evropskih volitev pred šolo in v središču Maribora.

Osrednja prireditev ob dnevu Evrope je potekala v torek, 14. 5. 2024, ko smo na pogovor povabili izjemnega zgodovinarja, teologa, političnega analitika, klasičnega filologa, publicista, prevajalca in izrednega profesorja na Filozofski fakulteti v Maribor, dr. Aleša Mavra, ki je dijake navdušil z izjemno predstavitvijo in pogledom na izredno težko in aktualno tematiko vojne v Ukrajini in vojne na Bližnjem vzhodu. Kot se za dan Evrope spodobi, smo spregovorili tudi o zgodovini Evropske unije ter pomembnosti demokracije in prihajajočih volitev. Na koncu smo našega gosta navdušili z darilom – njegovim portretom, ki ga je naslikal naš dijak Srđan Trifković.