DAN 14

Dan smo pričeli po ustaljenem urniku – zajtrk in pot proti novim izzivom, ki nas dnevno čakajo na delovnih mestih. Služben čas v pisarni je hitro minil, ker sem pri svojem delodajalcu »editiral« promocijske videe za zlatarno in optiko. Delo je bilo zahtevno, a hkrati tudi kreativno in izpolnjujoče.

Čas je kar prehitro minil in že smo se zbrali v hotelu, polni novih izkušenj in dogodivščin. Sledil je kratek odmor za pogovore in druženje ob bazenu. Tokratni večer je obetal spremembo, saj smo bili seznanjeni, da se v starem delu mesta Side dogaja poseben brezplačen dogodek. Skupno druženje je bilo tokrat malce drugačno. Po kratkem sestanku ob 18.00 smo se odpravili v staro mestno jedro Side Antik Tiyatro (antični amfiteater), kjer smo si ogledali festival turških narodnih plesov. Festival je bil poln barvitih kostumov, energičnih plesov in živahne turške narodne glasbe. Nastopale so številne folklorne skupine vseh starosti, ki so tudi predstavljale posamezne regije Turčije. Predstava je trajala dobri dve uri. Ker je bila tako barvita in pestra, je čas hitro minil.

Mesto Side je bilo v 7. stol. grška naselbina, kasneje pa so jo prevzeli Rimljani. Leži na majhnem polotoku, kjer je pristanišče, ki je včasih služilo trgovanju. Stari del mesta je sedaj moderniziran z veliko majhnih trgovin. V starem delu mesta so še sedaj vidni ostanki amfiteatra, Apolonovega templja in tržnice, nekoč poimenovane agora. V amfiteatru, kjer smo bili mi, so včasih prirejali različne dogodke, kot so gladiatorske in gledališke igre. Nekoč je sprejel okoli 15.000 obiskovalcev, danes nas je bilo okoli 5000. Zaradi oblike nas je v času predstave, kjer smo bili obiskovalci vseh starosti, hladil rahel veter.

Po predstavi smo se sprehodili po starem mestnem jedru, ki s številnimi trgovinami, restavracijami in lokali privablja množični turizem. Utrip mesta je enkraten in čas kar prehitro mine. Prijetno utrujeni smo se ob plaži vrnili proti hotelu, ki je oddaljen slabe tri kilometre. Prispeli smo varno, legli v posteljo in polni novih spominov hitro zaspali.

Ilginç gösteri (zanimiva predstava).

Mai Lončar