DAN 17

Nekateri smo nedeljsko jutro začeli s palačinkami. Nato je sledil izlet v Antalyo in najbolje ohranjen amfiteater v Mali Aziji, imenovan Aspendus. Aspendus je bilo starodavno grško-rimsko mesto v provinci Antalya, ki je ležalo ob reki Euroymedon. Amfiteater bi naj zgradili med letoma 160-180 n. št. v času rimskega cesarja Marka Avrelija, V širino meri 100 m, v višino pa 22 m. Sprejme lahko tudi do 8.500 obiskovalcev. Tam so potekale gledališke igre, rokoborbe in ostali dogodki. Danes je pod Unescovo zaščito. Pogled z vrha amfiteatra je prav veličasten.

V okolici amfiteatra se nahajajo ostanki agore – središča nekdanjega mesta, kjer so se sprejemale pomembne odločitve, kjer se je trgovalo, in sicer najbolj s soljo, oljem in volno. Tam so še ostanki bazilike, ruševine nekdanjih stavb s trgovinami itn. Aspendus je bil znan tudi po svojih kovancih in konju, za katerega so morali celo plačevati davek.

Prikupne mačke z mladički so stalne prebivalke ruševin. Pot v Antalyo smo nadaljevali z osvežilno limonado, saj je bilo zelo vroče.

Po poti smo si ogledali tudi akvadukt. V njegovi bližini je bil manjši bazar s stojnico s pomarančnim sokom, ki ga naredijo iz pomaranč, ki rastejo na vrtu pri hiši z bazarjem. Tam je bilo tudi nekaj kokoši.

Okoli dvanajste ure smo prispeli v Antalyo, kjer smo imeli dve prosti uri za ogled mesta. Zbirališče za odhod proti domu je bilo pri še eni antični znamenitosti – Hadrijanovih vratih. Nato je sledil še polurni postanek pri edinem slapu reke, ki se zliva v morje.

Izlet smo zaključili v novodobnem odprtem nakupovalnem centru Land of legends, kjer so večinoma trgovine prestižnih znamk. Ne glede na to, ali si kupec ali ne, je zanimiva pot ob umetnem kanalu, kjer v večernem času prižgejo luči in razni izvajalci ustvarjajo predstave z lučmi. V enem delu nakupovalnega centra je tudi velik vodni park, za obisk katerega pa nismo imeli časa.

Po povratku domov smo si nekateri še hitro nadeli kopalke in se odpravili osvežit v morje, drugi so odšli na sprehod, tretji pa spat.

Başarılı bir gün daha (še en uspešen dan).

Lara Borak in Zoja Laboš